WordPress of Joomla?

WordPress of Joomla?

Joomla en WordPress zijn beide zeer populaire CMS systemen die door miljoenen website eigenaren worden gebruikt. Bij de keuze tussen Joomla en WordPress zijn er nogal wat zaken waar men rekening mee dient te houden. Een afweging tussen de verschillende systemen kan afhangen van de wensen, het doel van de website en de reeds aanwezige bekendheid van Joomla of WordPress. Zowel Joomla als WordPress hebben hun voor en nadelen. Lees in dit artikel over enkele van die voor en nadelen om zo een betere keuze te kunnen maken.

Wat is een Content Management Systeem

Een CMS (Content Management Systeem) is een systeem waarbij de web pagina’s niet door html gemaakt worden maar gegenereerd worden met behulp van een script. De twee meest bekende scripttalen zijn .ASP en PHP. Een tweede belangrijke techniek die gebruikt wordt is de database. In deze database zit alle info opgeslagen van de site zoals de teksten, de afbeeldingen en het ontwerp van de site. Deze database wordt aangesproken om op deze manier een website pagina te genereren die zichtbaar wordt op het beeldscherm, tablet of smartphone. Het systeem is bereikbaar via een administratie gedeelte waar op ingelogd moet worden en waarin men content kan toevoegen, verwijderen, aanpassen en uitschakelen voor publicatie. Zowel Joomla als WordPress maken gebruik van deze techniek met PHP als generator van de pagina en MySQL als database.

Het voordeel van categorieën

Zowel WordPress als Joomla bieden de mogelijkheid om artikelen onder te verdelen in categorieën. Deze mogelijkheid maakt het een stuk eenvoudiger om artikelen te publiceren. Neem het voorbeeld van een product pagina waarbij een onderverdeling is gemaakt voor lampen en spotlights. In beide CMS systemen kan een menu gemaakt worden waarbij een keuze gemaakt wordt welke artikelen uit welke categorie zichtbaar moeten zijn. Wordt er een artikel toegevoegd in de categorie lampen dan verschijnt dit artikel automatisch in het menu waar de lampen aan gelinkt zijn. In dit opzicht maakt het niet uit of je WordPress of Joomla gebruikt. Beide systemen werken gemakkelijk en zijn overzichtelijk te organiseren.

Het invoeren van tekst

Ook hier maakt de keuze tussen WordPress of Joomla niet zoveel uit omdat de tekst editors van beide systemen de mogelijkheid hebben om zonder te coderen bepaalde stijlen toe te voegen. Het verschil is wel dat bij Joomla standaard een simpele tekst editor actief is die in een speciaal menu uitgebreid kan worden. Hier biedt WordPress wel een klein voordeel want in dit systeem is deze uitbreiding al standaard voorzien.

Het invoeren van afbeeldingen

Hier maakt het wel uit of gekozen wordt voor WordPress of Joomla. Het toevoegen van de afbeeldingen is in principe hetzelfde maar de manier waarop ze worden georganiseerd in de root folder verschilt wel. Hier heeft Joomla een duidelijk voordeel omdat in de dit systeem eenvoudig folders aangemaakt kunnen worden die helemaal naar inzicht ingericht kunnen worden. De standaard oplossing van WordPress biedt deze mogelijkheid niet.

De zoekmachine aspecten

Hier biedt WordPress ongetwijfeld een groot voordeel. Even in het kort uitgelegd. Zoekmachines hebben meer moeite met een CMS website dan met een statische (platte) HTML site. Dit omdat de inhoud van een HTML website een stuk eenvoudiger kan worden opgezet. Een tweede nadeel van een CMS systeem is het aantal pagina’s dat aangemaakt wordt. Dat zijn er vaak veel meer dan men zou denken.

WordPress heeft een simpele functionaliteit die het heel erg gemakkelijk maakt om de URL en de meta-tags in te vullen. Dit wil echter niet zeggen dat het niet kan bij Joomla. Bij Joomla moet er een module geïnstalleerd worden die het overzicht zodanig hersteld dat het voor de zoekmachines weer overzichtelijk wordt. Over het algemeen scoren WordPress sites dan ook beter dan de standaard Joomla sites.

Welke keuze maken?

Wanneer men er veel waarde aan hecht om gevonden te worden in de zoekresultaten dan is WordPress een betere oplossing. Hecht men meer waarde aan de mogelijkheden van uitbreiding dan is Joomla een betere keuze. Is de site bedoeld als presentatie pagina voor een bedrijf of een blog dan is WordPress een uitstekende keuze. Is de site bedoeld voor een omvangrijke site met veel producten dan verdient Joomla bij velen de voorkeur. Hecht men waarde aan een “out of the box” oplossing dan verdiend WordPress het voordeel. Met Joomla moet over het algemeen toch iets meer gesleuteld worden. Voor beide systemen zijn vele honderden templates beschikbaar, zowel voor WordPress Themes als Joomla Templates kun je terecht bij Zign!

WordPress-vs-Joomla
(Infographic by Red Giant Design)

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *