WordPress fout: Het thema heeft geen style.css stylesheet.

WordPress fout: Het thema heeft geen style.css stylesheet.

Een van de voordelen van WordPress is dat je je website redelijk eenvoudig een andere uitstraling kunt geven. Dit doe je door het installeren van een nieuw thema. Tussen de vele honderden verschillende WordPress themes vind je altijd wel een thema wat past bij je branche of je niche. Heb je eenmaal een premium WordPress Theme gevonden, dan wil je deze natuurlijk snel installeren. Maar hoe vervelend is het als je tijdens het installeren tegen de foutmelding “Het thema heeft geen style.css stylesheet” aanloopt?

In deze blogpost leg ik je uit hoe je een van de meest voorkomende fouten tijdens het installeren van een WordPress thema kunt oplossen.

 

Nadat je het zip bestand met de template hebt geüpload naar WordPress krijg je deze foutmelding te zien:
Het pakket kan niet geïnstalleerd worden. Het thema heeft geen style.css stylesheet.

of in het Engels:
The package could not be installed. The theme is missing the style.css stylesheet.

Dit betekent dat het bestand niet kan worden geïnstalleerd, omdat WordPress niet weet wat het er mee moet doen. Wat je hebt gedaan is dat je de template hebt geüpload, en niet het thema. Een template zip bestand bevat meerdere onderdelen, waarvan het thema er een is. In het template zip bestand bevindt zich ook een link naar de documentatie, en in sommige gevallen extra afbeeldingen en een Photoshop PSD bronbestand.

Pak het template zip bestand (bijvoorbeeld template_71234_xyz.zip) daarom altijd eerst uit op je eigen computer. Daarna vind je het te installeren thema bestand in het mapje “theme”.

Template mappenstructuur

Om het thema te installeren navigeer je in WordPress naar Weergave > Thema’s > Nieuw > Uploaden. Selecteer nu het thema.zip bestand in het mapje theme en klik op Uploaden. Na uploaden activeer je het thema.

 

Bij de meeste thema’s wordt na uploaden gevraagd om de ontbrekende Wizard Plugin te installeren. Installeer deze plugin om de installatie van het thema te vervolgen. De Wizard Plugin zal je assisteren met het installeren van de overige benodigde plugins (zoals Elementor, Contact Form 7, WooCommerce Themes, etcetera) en het importeren van de voorbeeldinhoud. Nadat je de Wizard hebt voltooid zal de website gelijk zijn aan de thema Live Demo. Wil je meer weten over het installeren van een WordPress thema? Lees dan de instructie die ik eerder schreef over dit onderwerp.

Heb je nog vragen? Laat het met weten via de comments!

13 Reacties
 1. Kun je mij misschien uitleggen waarom ik de fout “Weet je zeker dat je dit wilt doen?” te zien krijg als ik een thema upload naar WordPress?

  1. Dit komt waarschijnlijk omdat het te uploaden thema .zip bestand groter is dan de ingestelde maximale uploadlimiet. Bij sommige hosting providers is dit erg laag ingesteld op bijvoorbeeld 8MB. Dit houdt in dat het thema bestand niet groter mag zijn dan 8 megabyte. Als het zip bestand groter is, dan zou je de uploadlimiet kunnen laten verhogen, of het thema handmatig kunnen uploaden door het zip bestand uit te pakken in lege map (met de naam van het thema) en de map te uploaden naar wp-content/themes.

 2. Beste Martijn,
  Ik probeer om het Elementor-thema te uploaden naar WordPress en ik krijg dezelfde foutmelding m.b.t. het ontbreken van style.css. Ik heb jouw instructie gevolgd en het bestand uitgepakt, waarna ik 4 folders en 3 bestanden zie maar geen zip-bestand dat ik kan uploaden. Zie ik iets over het hoofd?

  1. Weet je zeker dat het een WordPress thema betreft? Je zou het thema zip bestand met het daadwerkelijke thema moeten kunnen vinden na uitpakken. Meestal vind je het bestand in het mapje “theme”. Als je een ander thema gebruikt dan kan zijn dat de mappenstructuur anders is. Je zou de ontwikkelaar om support kunnen vragen, of een mail sturen naar martijn [at] zign.nl dan kan ik je misschien verder helpen. Stuur de thema bestanden ook even mee, bijvoorbeeld via wetransfer, dan kan ik met je meekijken.

   1. Jazeker, ik heb het thema gedownload van elementor.com. Er staat wel bij dat het om een page builder gaat, misschien maakt het dat anders? Overigens ben ik nog maar een week beizig met WordPress, dus voor mij is dit allemaal nieuw…

    1. Heb je niet per ongeluk Elementor Page Builder zelf gedownload ipv een thema? Als je een thema hebt gedownload dan zou je dit zonder problemen moeten kunnen uploaden. De instructies in deze blogpost zijn gebaseerd op de Elementor WordPress Themes die we zelf aanbieden op onze website. Als je zeker wilt weten dat je je thema goed kunt gebruiken dan nodig ik je van harte uit om naar de door ons aangeboden thema’s te kijken 🙂

     1. Je hebt gelijk, onervarenheid van mijn kant. Bedankt voor de link naar de thema’s die jullie zelf aanbieden, ik ben weer een stukje verder!

 3. Beste Martijn,

  Toen ik je blog las over de foutmelding ‘thema kon niet worden geïnstalleerd omdat de css stylesheet ontbreekt’ dacht ik dat het hiermee eindelijk moest lukken. Helaas na je stappen gevolgd te hebben lukt het mij nog steeds niet. Ik heb zelf een css stylesheet gemaakt die in een template verwerkt moet worden. Ik heb n.a.v. jouw bericht een nieuwe gecomprimeerde map gemaakt waar alleen maar php bestanden en een css stylesheet in zit, maar ik krijg nog steeds dezelfde melding.
  Heb je enig idee wat er nog meer mis kan zijn?

  Groet,
  Marieke

  1. Het lijkt erop dat de opbouw van je thema niet juist is. Wil je een child-theme maken of zelf een eigen thema maken? Als je een eigen thema wilt maken dan raad ik aan om een standaard thema (zoals twentynineteen) als voorbeeld te nemen.

 4. Ik ben eigenlijk wel een beetje klaar met WP. Ook de laatste versie zit weer vol met bugs en issues die, wanneer je wat meer wilt dan de standaard templates, een site volledig doen crashen en het zelf voor elkaar krijgt om de loginpagina volledig naar de knoppen helpt.

  Jammer, het is ook iedere keer weer hetzelfde bij dit pakket. Gewoon lekker tikken is nog steeds de beste optie…. 😉

 5. Hi Martijn,
  Ik kreeg ook bovenstaande foutmelding. Ik denk dat ik per ongelijk een niet passend wp theme heb gekocht (het is een beetje nieuw voor mij allemaal). Als er in de title staat HTML is het dan niet wordpress compatible?

  En zo nee, heb jij ervaring met het geld terugkrijgen van envatomarket?

  Groet,
  Eline

  1. Als het een HTML template is, dan is het zeer waarschijnlijk niet geschikt voor WordPress. In de omschrijving van de template op Envato of in de gebruiksinstructies zou je dit moeten kunnen teruglezen. Als het om een WordPress thema gaat dan zal dit heel duidelijk in de omschrijving worden vermeld. Kom je er niet uit? De ontwikkelaar zal je verder kunnen informeren. Gaat het toch om een HTML template? Vraag aan de ontwikkelaar of er een WordPress versie van de template beschikbaar is en of je deze hiervoor mag omruilen.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *