Websites met gratis stock foto’s

Websites met gratis stock foto's

Het kan erg lastig zijn om goede stockfoto’s te vinden. Hoe vaak ben je al een website tegengekomen met vele gratis te downloaden foto’s, maar waarvan het leeuwendeel niets waard is. Vanaf nu gebruik je geen lage resolutie amateurfoto’s of dure bestanden meer! Hieronder vind je een overzicht met gratis stockfoto websites om uit te kiezen, met foto’s die je mag gebruiken voor persoonlijke of commerciële doeleinden.

Visuele inhoud van hoge kwaliteit is de stevige basis van elke website. Maar het vinden van de juiste afbeeldingen en stockfoto’s kan meer tijd kosten dan je vooraf zult denken. Natuurlijk kun je zelf foto’s maken, of een professionele fotograaf inhuren, of een licentie kopen bij een stockfoto website. Er zijn verschillende websites die stockfoto’s aanbieden voor publiek gebruik, maar de meeste foto’s op deze sites zijn of van slechte kwaliteit, of zo oud dat ze zijn gedegradeerd naar het publieke domein. Geen van dit alles zul je vinden in de onderstaande lijst. Hier is een selectie van websites waar je gratis stockfoto’s van goede kwaliteit kunt downloaden.

MorgueFile staat bekend als een van de oudste en meest uitgebreide stockfotografie websites. Je hoeft hier geen lidmaatschap af te nemen. Elk bestand kan worden gevonden door te zoeken, of met behulp van tags. Om een afbeelding te downloaden hoef je er alleen maar op te klikken, en het te downloaden vanuit hetzelfde scherm.
morguefile

Raumrot biedt een selectie aan van handmatig gekozen foto’s in hoge resolutie. De foto’s zijn gesorteerd op stijl, en met betrekking tot verschillende onderwerpen zoals zakelijk, eten en drinken, bergen, natuur, seizoenen, sport, etcetera. Je kunt de bestanden gebruiken voor persoonlijke of commerciële doeleinden, maar let op dat er sommige foto’s niet geheel rechtenvrij zijn.
raumrot

Grappig, kwalitatief goed, en met liefde gemaakt: de afbeeldingen op Gratisography kunnen een frisse lind laten waaien door elk webdesign project. Alle foto’s op deze website zijn gemaakt door fotograaf Ryan McGuire. De galerij wordt wekelijks bijgewerkt met nieuwe foto’s.
gratisography

Stockvault heeft een zeer uitgebreide fotogalerij. Je kunt kiezen uit meer dan 50.000 bestanden, waaronder foto’s, texturen, objecten en reproducties.
stockvault

Magdeleine is een gratis stockfotografie website, gemaakt voor optimaal zoekgemak. Op deze website kun je eenvoudig filteren op categorie of kleur, maar ook op licentie. Het grootste voordeel? Hier kun je gratis foto’s vinden gemaakt door verschillende fotografen van over het hele internet.
magdeleine

Op The Pattern Library kun je een uitgebreide collectie vinden met patronen gemaakt door getalenteerde ontwerpers.
thepatternlibrary

Wanneer je je inschrijft bij Death to the Stock Photo dan zul je elke maand een e-mail ontvangen in je inbox met nieuwe foto’s in hoge resolutie. Alle foto’s mogen gebruikt worden voor zowel persoonlijke als commerciële doeleinden, op websites, blogs, in social media, etcetera.
deathtothestockphoto

iStockPhoto biedt gratis te downloaden foto’s, illustraties, video, audio en tekstbestanden aan. Om toegang te krijgen tot de wekelijks bijgewerkte fotogalerij zul je je wel eerst moeten registreren.
istockphoto

Jay Mantri deelt elke donderdag 7 nieuwe foto’s van hoge kwaliteit. Alle foto’s mag je op welke manier dan ook gratis gebruiken. De stijl variëert, maar je zult zeker iets naar je zin vinden in de galerij.
Jay-Mantri

PhotoPin helpt bloggers gratis kwaliteitsfoto’s te vinden met betrekking tot elk onderwerp dankzij een geavanceerde zoekmachine. Je kunt ook bestanden filteren op commerciëel en niet-commerciëel gebruik, afhankelijk van de voorwaarden van de eindgebruiker.
photopin

Op Unsplash kun je elke tien dagen nieuwe foto’s vinden. Dit is een stockfoto website in blogstijl waar je zelf ook foto’s kunt aanbieden voor algemeen gebruik.
unsplash

Fotor is een handige website die gebruik maakt van de API van Flickr. Op deze website kun je zoeken in meer dan 220 miljoen afbeeldingen. De afbeeldingen zijn afkomstig van Flickr, een fotografie website waar ik zelf ook actief aan bijdraag. Het gebruik van CC gelicenseerde foto’s op Flickr is gratis, maar het vermelden van de naam van de maker is verplicht.
foter

3 Reacties
  1. Het lijstje is niet helemaal compleet, ik mis stocksnap.io bijvoorbeeld. Hier heb ik al vaak foto’s afgehaald. Erg fraai beeldmateriaal, en allemaal vrij van rechten.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *