Responsive Design: de voordelen op een rijtje

Responsive Design: de voordelen op een rijtje

Een website met responsive design is een website die ontworpen is om te worden bekeken op diverse apparaten met verschillende schermformaten. Deze apparaten zijn onder andere smartphones en tablets, maar ook traditionele laptops en desktops. Met responsive design probeert een webdesigner de bezoeker als gebruiker van de website een zo goed mogelijke ervaring te bieden, ongeacht welk apparaat wordt gebruikt om de website te gebruiken.

Enkele cijfers

  • In Nederland wordt ongeveer 35-39% van alle e-mails geopend en gelezen op een mobiel apparaat. (1)
  • Wereldwijd worden meer dan 29% van alle zoekopdrachten uitgevoerd vanaf een mobiel apparaat. (2)
  • Meer dan 80% van de actieve gebruikers gebruikt Facebook via een mobiel apparaat zoals een smartphone of tablet. (3)

Deze cijfers zijn aanzienlijk gestegen gedurende de afgelopen jaren, en deze trend zal doorzetten in de nabije toekomst. Medewerkers van Google hebben al eens laten ontvallen dat op korte termijn meer zoekopdrachten worden uitgevoerd vanaf mobiele apparaten dan via traditionele laptops of desktops. In meer dan 10 landen gebeurt dit al, waaronder de VS en Japan. (4)

Kortom, alle reden om te focussen op een goede mobiele gebruikerservaring. Het is daarom raadzaam te focussen op een ‘mobile first’ aanpak. Dit betekent dat het ontwerp en de broncode eerst wordt ontwikkeld voor mobiele apparaten en pas daarna wordt omgezet naar overige apparaten, in plaats van het maken van een mobiele website als bijzaak. De webontwikkelaar moet dus uitgaan van een mobiele benadering bij het ontwerpen van de website.

Voordelen van Responsive Design voor SEO

Een goede webdesigner is zich ervan bewust dat een responsive design voordelen heeft met betrekking tot SEO (zoekmachineoptimalisatie). Google hanteert al enige tijd het beleid dat een responsive website hoger scoort in de zoekresultaten. Ook wordt gekeken naar de snelheid en laadtijden, bij een ideale gebruikerservaring wordt een website geladen in minder dan een seconde.

Daarnaast kan het belangrijk zijn dat de belangrijkste contactgegevens direct zichtbaar zijn bij het laden van de website, oftewel bovenaan.

Een Responsive Ontwerp zal de merkbeleving verbeteren doordat de website toegankelijker en eenvoudiger te gebruiken is.

Doordat een website met responsive design slechts een keer hoeft te worden bijgewerkt (in tegenstelling tot websites met versies voor verschillende apparaten) voorkomt de website beheerder dat er dubbele content wordt gepubliceerd. Dubbele content is inhoud wat gevonden kan worden op meerdere websites, en kan worden bestraft door Google. Een bijkomend voordeel is dat responsive design de website eigenaar geld kan besparen, het is namelijk niet nodig om verschillende versies van de website te maken en bij te werken.

responsive2

Kortom een website met responsive design zal je klanten en bezoekers tevredener maken, en elke ondernemer weet dat tevreden klanten meer omzet genereren.

Tot slot nog een aantal tips voor responsive websites

  • Gebruik percentages, geen pixels. Een website met “fluid” of vloeiend design kan een groot verschil maken bij de gebruikersbeleving.
  • Beperk de bestandsgrootte van afbeeldingen. Hierdoor zullen de laadtijden verbeteren, met als mogelijk gevolg een hogere positite in de zoekresulaten.
  • Maak een ontwerp voor de meest populaire schermformaten: smartphone staand, smartphone liggend, tablet staand, kleine laptop, desktop.
  • In CSS stijlbladen, gebruik media queries. Dit is een kenmerk van CSS3 wat het mogelijk maakt om de website inhoud te laten reageren op verschillende situaties op elk apparaat. Denk bij het roteren van het scherm van een smartphone of tablet van staand naar liggend. De weergave van de website zal zich direct aanpassen.
  • Wil je een website beheersysteem als WordPress Themes, Joomla templates of Moto CMS 3.0 gebruiken? Weet dan dat alle door ons aangeboden templates voor deze beheersystemen volledig responsive zijn.

Om de naamsbekendheid van je website te vergroten kun je gebruik maken van social media. Het is volledig gratis (tenzij je besluit om te betalen voor advertenties). Social Media pagina’s zijn geschikt voor alle apparaten, en kunnen een goede herkomstbron zijn voor verkeer naar je website.

Samenvattend is responsive design toekomstgericht en biedt het vele voordelen om naamsbekendheid te vergroten en merkbeleving te verbeteren. Een met zorg ontworpen responsive website is een goede investering voor de komende jaren. Om te beginnen met een fraaie responsive website kun je gebruik maken van een van de vele templates op Zign.nl.


1. http://www.nationaleemailbenchmark.nl
2. http://www.comscore.com/Insights/Presentations-and-Whitepapers/2015/2015-US-Digital-Future-in-Focus
3. http://investor.fb.com/releasedetail.cfm?ReleaseID=893395
4. http://adwords.blogspot.nl/2015/05/building-for-next-moment.html

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *