Het belang van een goed lettertype

Het belang van een goed lettertype

Als je een website maakt, dan moet je het belang van goede lettertypes niet onderschatten. Een website is het visitekaartje van een bedrijf, maar als dat visitekaartje er saai uitziet, dan is niemand in het bedrijf geïnteresseerd. In typografie-kringen wordt wel gezegd dat het belang van een font op je website vergeleken kan worden met dat van het omslag van een boek. Er zijn echter wel wat dingen waar je op moet letten als je lettertypes uitkiest.

Een bijna ongelimiteerde keuze aan fonts

Surf een beetje rond op het Internet, en je komt een bijna onmogelijk te bevatten variatie aan fonts tegen. Dat was in de begindagen van het Web wel anders. Elke browser had zijn standaard lettertypes, waar je als ontwikkelaar van websites verder niks over te vertellen had. Pas met de introductie van Netscape kregen ontwerpers wat meer vrijheid. Tegenwoordig lijkt het hek van de dam. Er zijn duizenden professionele en amateur-ontwikkelaars van lettertypes, die fonts maken die al dan niet tegen betaling gedownload kunnen worden. Dit maakt de verleiding groot om ook zelf op een website meerdere fonts te gaan gebruiken. Op zich is dat ook geen probleem, als je het aantal fonts maar binnen de perken houdt. Het beste is om tussen de twee en vier fonts op je site te gebruiken, omdat anders de samenhang van de site zoek raakt.

Waar moet je op letten als je lettertypes kiest voor een site?

Lettertypes zijn perfect om een stijl weer te geven, maar kunnen ook bijdragen aan de stemming van de bezoeker. Voor een zakelijke site moet je geen al te frivole fonts gaan gebruiken, terwijl het bij een minder serieuze site best wat creatiever mag dan de standaard fonts. Maak je een site die gericht is op een jong, hip publiek, gebruik dan bijvoorbeeld juist open, aansprekende lettertypes met veel ronde vormen. Sites met veel tekst hebben dan juist weer rustige lettertypes nodig die de ogen niet teveel vermoeien. Een beetje afwisseling in de fonts die je gebruikt kan prima, maar let er hierbij ook op dat je geen lettertypes gebruikt die totaal niet bij elkaar passen. Dit komt de coherentie van een site niet ten goede.

Het draait allemaal om content choreography

Het is niet alleen belangrijk welke lettertypes je gebruikt, maar ook hoe je deze gebruikt. Met de content choreography bedoelt men de manier waarop je als lezer door de pagina wordt gevoerd. Speel hier een beetje mee, om de aandacht van je lezer vast te houden. Dit is vooral belangrijk als je een langer artikel op de site hebt staan. Kortere, zakelijker artikelen zijn vaak meer gebaat bij een rechttoe-rechtaan manier van de tekst plaatsen.

Waar vind ik mooie fonts voor mijn website?

google fonts cherry framework wordpress theme
Tegenwoordig kun je heel eenvoudig lettertypes toevoegen aan je website. Met Google Fonts kun je gebruik maken van meer dan 600 verschillende lettertypes. Alle WordPress Themes op Zign.nl zijn hier volledig op ingericht. Via het WordPress Dashboard kun je eenvoudig het lettertype van je website aanpassen, waarbij je kunt kiezen uit alle lettertypes die via Google Fonts beschikbaar zijn.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *