Het belang van een goed kleurenpalet voor je website

Het belang van een goed kleurenpalet voor je website

De keuze van een kleurenpalet is een van de belangrijkste keuzes die je kunt maken bij het ontwerpen van een website. Kleuren ondersteunen bij uitstek het gevoel dat een bezoeker aan je website krijgt. Gebruik je de verkeerde kleuren, of de verkeerde combinatie van kleuren, dan kan dit ervoor zorgen dat je die bezoekers wegjaagt. Stem daarbij ook altijd de kleur af op het publiek dat de site moet gaan bezoeken. Een subtiele aanpassing van je palet kan gelijk grote gevolgen hebben.

Kleur en het Internet

Men heeft het vaak over de goeie ouwe tijd, maar in sommige gevallen gaat die uitdrukking niet op. Neem bijvoorbeeld het scala aan kleuren dat beschikbaar was voor de allereerste webdesigners. Met het beperkte aantal kleuren dat toen beschikbaar was, waren er niet veel mogelijkheden om een perfecte stemming op te roepen. Tegenwoordig hebben ontwerpers het toch een stuk makkelijker. Je kunt net zolang tweaken tot je de ideale kleur hebt gevonden, en deze kan dan ook op alle beschikbare systemen precies zo getoond worden als je in gedachten had. Kleuren zijn perfect om een bepaalde stemming op te roepen. Zakelijker websites zijn meer gebaat bij koelere kleuren, terwijl je bij het verkopen van een product juist een warm gevoel op wil roepen bij je bezoekers.

De juiste kleur voor de juiste stemming

Elke basiskleur brengt voor je bezoekers een eigen associatie met zich mee. Rood is bijvoorbeeld een emotionele kleur die de aandacht vraagt. Wil je met een bepaalde button een speciale actie promoten, dan is rood de meest geschikte kleur. Groen is dan weer een kleur die in verschillende gevallen gebruikt kan worden. Voor websites over natuurlijke producten is groen natuurlijk een inkoppertje, maar het is ook een kleur die het goed doet bij toeristische websites. Geel is een zonnige, vrolijke kleur, terwijl oranje positief denken stimuleert en aanspreekt bij jongere generaties. Blauw is een wat meer conservatieve kleur die vertrouwen oproept, en zwart is een kleur die je veel tegenkomt op kunstzinnige en fotografie websites.

Verdere wenken voor het gebruik van kleur

Kleuren roepen ook verschillende gevoelens op bij verschillende generaties. Een kleur die voor de jeugd hip en happening is, kan oudere generaties juist afschrikken. Het is dan ook belangrijk om bij het ontwerpen van een website goed in beeld te hebben voor wie de site bestemd is. Denk er ook aan dat je niet teveel verschillende kleuren gebruikt op de site. Een basiskleur en een ondersteunende kleur is eigenlijk genoeg, je wilt per slot van rekening niet dat je website er als een toverbal uit gaat zien. Het is belangrijk om veel te proberen voordat je definitief besluit welke kleuren jouw website gezicht gaan geven.

Handige tools om een kleurenpalet mee samen te stellen

adobe color cc
Adobe Color CC
Vroeger heette deze tool Adobe Kuler, maar aan het gebruik is weinig veranderd. Met Color CC kun je website kleuren bepalen en uittesten. Color CC kun je ook downloaden voor op je computer, het voordeel is dat je het schema met website kleuren dan meteen kunt importeren in Photoshop of Illustrator.

colorexplorer
ColorExplorer
Een zeer uitgebreide tool met functies om je website kleurenschema te ontwerpen, aan te passen en te analyseren. ColorExplorer biedt een groot scala aan kleurkiezers waarmee je een kleurenpalet kunt samenstellen. Het is een redelijk simpele tool, maar met een aantal handige functies. Zo kun je bijvoorbeeld aan de hand van een foto een bijpassend kleurenschema laten samenstellen.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *